Irak’ta evlilik yaşını 9’a düşürecek ‘istismar yasası’ parlamentoda
Irak’ta, evlilik yaşını 18’den 9’a düşüren Kişisel Statü Yasası’nda yapılması planlanan değişiklikler, ülke genelinde büyük tepkilere yol açtı.
Kadın siyasetçiler, yasanın sadece tartışmalı maddelerinin değil, tümünün reddedilmesi gerektiğini savunarak, Irak Parlamentosu’nun yasayı ikinci bir oturumda daha tartışma kararı aldığını duyurdu. Tasarının kadınlar ve çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri, yasa ve hukuk uzmanları tarafından da dile getiriliyor.
Yasa tasarısı, 24 Temmuz’daki Irak Parlamentosu oturumunda gündeme alınmış ancak çeşitli itirazlar nedeniyle okunmadan gündemden çıkarılmıştı.
“İSTİSMAR YASASININ” İÇERİĞİ
Tasarı, evlenme yaşını 18’den 9’a düşürmenin yanı sıra, evlenecek erkeklere nikahı istedikleri mezhebe göre seçme hakkı tanırken, kadınların bu konuda mezhep seçme hakkını kısıtlıyor. Ayrıca, boşanacak çiftlerin erkek çocuklarının ebeveynlerden birini seçme hakkının 15 yaşından 7 yaşına indirilmesi öngörülüyor.
Tasarı, mevcut 1959 tarihli kanunun aksine, boşanma işlemlerinin Şii veya Sünni mezhebine uygun olarak yapılabilmesini öngörüyor. Kadının fıkhi bir mezhebi yoksa, boşanma ve ilgili hakların eşinin mezhebine göre düzenlenmesi planlanıyor.
Tasarı, boşanma ve ayrılık konularında Şii ve Sünni vakıflarına müdahale yetkisi vererek, yargıda “mezhep ayrılığı” sorununu derinleştireceği endişesi taşıyor. Uzmanlar, bu değişikliklerin kadınların ve çocukların temel yaşam haklarını ihlal edeceği ve şiddeti teşvik edeceği konusunda uyarılarda bulunuyor.